Genieten in Lissabon

By February 5, 2015 Europa No Comments
Lissabon tram

Lissabon is één van de oudste en mooiste steden van Europa. Het is de ideale mix van hip en historisch, de stad is vriendelijk voor je portemonnee en de zon schijnt er vaak. Genoeg reden dus om naar een keer naar de Portugese hoofdstad af te reizen.

Een beetje historie

De dag begin je in Lissabon goed met een koffie en het Portugese roomgebakje (pasta del nata) aan het Pedro IV-plein, door locals ook wel ‘Rossio’ genoemd. Het ligt midden in het centrum. Een hevige aardbeving verwoestte in 1755 de meeste gebouwen aan het eeuwenoude plein. De cafés, restaurants en gebouwen die er nu staan, stammen dus vooral uit de 18e eeuw. Het gaf architecten de kans om het plein een nieuwe gezicht te geven en dat pakte niet slecht uit.

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. Alfama is de oudste buurt van de stad. Je kunt er uren ronddwalen in de steegjes tussen de witte huisjes met oranje daken en waar het wasgoed hoog boven de straat op het ritme van de wind meedeint. Soms lijk je bijna te verdwalen, maar dan kom je weer uit bij een bekend plein of de kathedraal van Lissabon.

Eten aan de vismarkt

De Moorse overheersing is nog steeds terug te vinden in deze buurt. De naam Alfama komt dan ook van het Arabische ‘al hamma’ dat ‘baden’ betekent. Vroeger was deze Arabische buurt één van de rijkste gedeeltes van de stad. Later woonden er vooral arme vissers met hun families. Aan de Rua de São Pedro is nog steeds een goedbezocht vismarkt waar locals over de beste prijs onderhandelen.

Ook ’s avonds kun je goed in deze wijk terecht. In Alfama staat namelijk bekend om de fado. In de avonduren kun je in één van de vele cafés luisteren naar dit zwoele Portugese levenslied. Bijvoorbeeld in Clube de Fado waar een mengeling van locals en toeristen zich bij het kaarslicht schaart, luistert en ondertussen hun vork prikken in een Portugees gerecht.

Hip, happening en design in Lissabon

Dat Lissabon de ideale mix is van zowel historisch als modern, bewijst ook het Museu do Design e da Moda aan de Rua Augusta. Dit gratis toegankelijke designmuseum is gevestigd in een voormalig bankgebouw. De originele marmeren balie staat midden in de expositieruimte. Er zijn hier wisselde tentoonstellingen. De vaste collectie varieert van zeldzame designmeubelen uit de jaren 30 tot hedendaagse haute couture.

De antieke trams die door de stad rijden, zijn misschien niet de snelste, maar wel leuk om de stad mee te verkennen. In korte tijd zie je zo veel van de stad. In de zomer rijdt er zelfs een speciale tram voor toeristen die vertrekt van die vertrekt vanuit Praça da Figueira en eindigt in de uitgaansbuurt Bairro Alto. Studenten staan zowel binnen- als buiten de cafés druk te praten met een biertje in hun hand. De sfeer is er altijd relaxed. In deze buurt kun je je prima tot zonsopkomst vermaken.